Érdekességek

Oszlopklímák

Forrás: hklszaklap.hu - lapszám: 2006/július

Sok vita folyt-folyik életszínvonalunkról. Mindenütt így van ez - mindenki szeretne jobban, vagy még jobban élni. A kedvezőbb életfeltételekhez ma már elválaszthatatlanul hozzátartozik környezetünk minősége is.

Az optimális közérzet javítja a munka és pihenés hatékonyságát, segít megőrizni egészségünket, és könnyebbé, boldogabbá teszi életünket.

Ennek szellemében kezdték a második világháború után szélesebb körben alkalmazni a klímaberendezéseket, melyek a tartózkodási térben a megfelelő hőmérsékletet, nedvességtartalmat és levegőtisztaságot biztosítják. Míg kezdetben luxusnak számított, mára már szükségessé, egyes esetekben elengedhetetlenné vált a klímaberendezések alkalmazása.

Ha nagyobb létesítményeket tekintünk, ma már elképzelhetetlen egy színház- vagy moziterem, bevásárlóközpont, egy elektronikai vagy finommechanikai szerelőüzem, egy repülőtéri utasforgalmi csarnok légkondicionáló nélkül. Új létesítményeknél általában az épület megtervezésével egy időben gondoskodnak a klímaberendezésről is (magánházak építésénél erősödő tendencia, hogy a terveken fel kell tüntetni a telepítendő berendezést, bár kivitelezési kötelezettség nem áll fenn). Ugyanakkor jelentős a régebbi épületek aránya is, melyeknél sem a szokásos - akár légcsatornás, akár fan-coilos - rendszer, sem az ahhoz szükséges gépház kialakítása nem valósítható meg.

Mind új építésű, mind régebbi épületeknél adódik olyan helyzet, hogy nagyobb terek klimatizálása kívánatos, de a helyi adottságok a központi rendszer kialakítását nem teszik lehetővé. Ezekre az igényekre nyújt kiváló megoldást az oszlopklímák alkalmazása.

A széles - gyártóktól függően 10-70 kW - teljesítménytartományban forgalmazott berendezések készülhetnek közvetlen kifúvású vagy - ha a rendszer kialakítása úgy kívánja - légcsatornára csatlakoztatható kivitelben. A készülékek a helyiség padlójára állítva működnek, nem igényelnek külön gépházat. A speciális kompresszorok lehetővé teszik, hogy a kültéri egység akár nagyobb távolságra és magasságkülönbség mellett is elhelyezhető legyen (egyes esetekben a hűtőközegvezeték nyomvonalának maximális hossza alaphelyzetben 50 m, de némi műszaki "bűvészkedéssel" a 100 métert is meghaladhatja). Hasonlóan, a kül- és beltéri egységek közötti szintkülönbség elérheti a 30 m-t is, ami valóban megkönnyíti a berendezés in-stallálását.

Mivel ezek a berendezések bővebb helyet kínálnak, mint a méretcsökkenést előnyben részesítő egyéb split-klímák, magasabb műszaki színvonal valósítható meg. A bővebb helykínálat lehetővé teszi, hogy ugyanakkora teljesítmény mellett nagyobb légmennyiséget kezeljen a készülék, ezáltal csökkentve a kifújt légáram és a helyiséghőmérséklet közötti különbséget. A megnövelt légmennyiség egyúttal a gyorsabb lehűtést (felfűtést) is biztosítja, továbbá elősegíti a hatásos párátlanítást. Hatásosabb levegőszűrő rendszerekkel rendelkeznek, mint egyszerű oldalfali (vagy menynyezeti) társaik. Az egyes készülékekben alkalmazott plazma légtisztító rendszer különösen figyelemre méltó, hiszen az átlagos háztartási por és a levegőbe került poratkák mellett a mikroszkopikus szennyezőket, baktériumokat is hatásosan kiszűri. Statisztikai számok bizonyítják, hogy Magyarországon minden harmadik ember allergiás. Ennek a "népbetegségnek" a kifejlődéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak a pollenek. A plazmaszűrők lekötik a polleneket is, meggátolva az asztmatikus betegségek kifejlődését.

Esetenként igény van arra is, hogy a környezetet úgy szárítsuk, hogy eközben ne hűtsük jelentősen a helyiséget. Az úgynevezett "lágy szárítás" üzemmódban a kompresszor kb. 2 K-nel a beállított helyiség-hőmérsékletérték fölött kapcsol be, és 1 K-nel alatta kapcsol ki. Ha a helyiség hőmérséklete a kom-presszor bekapcsolási pontja fölé emelkedik, a berendezés "hűtés" üzemben dolgozik tovább. Ma már a split-klímák többsége hőszivattyús kivitelű (figyelembe véve a gazdasági előjelzéseket és a hőszivattyú kimagasló energiahasznosítását, valamint az előjelzett gázáremelkedéseket, a tendencia folytatódik), így a fűtési üzem is gazdaságosan biztosítható. Közérzetileg kellemetlen, ha egy (fűtő) készülék bekapcsolásakor kezdetben hideg levegőt fúj ki a rendszer. Ezt megakadályozandó alkalmazzák egyre szélesebb körben az ún. "meleg indítás"-t (hot start). Ennek lényege, hogy a beltéri egység ventilátora nem indul addig, míg a hőcserélő hőmérséklete egy meghatározott értéket (általában 28-30 °C) el nem ér. (És ennek megfelelően leáll a légszállítás meghatározott csőfal-hőmérséklet alatt.) Hőszivattyús üzemben - amikor a kültéri egység az elpárologtató - a gyártók megfelelő algoritmust dolgoztak ki a leolvasztásra. A vezérlés általában a hűtőközeg-csőhőmérsékletről és időkapcsolóról működik. Pl. az első leolvasztási ciklus akkor indul, ha a csőhőmérséklet 45 perc üzemidő után -6 °C alá süllyed, és 10 perccel később befejeződik (vagy ha ennél hamarabb a csőfal hőmérséklete +12 °C fölé emelkedik).

Mivel a beltéri egységek környezetében idegenek (a készülék szempontjából: illetéktelenek) is megfordulnak, igen hasznos a gyermekzár, amikor a működtetés csak távirányítóról biztosított, a készüléken levő kezelőgombok reteszeltek. A klimatizált térben a megfelelő levegőelosztást a manuális (esetenként automata) terelőzsalu beállítás-mozgatás biztosítja. Nagyobb vagy osztott tereknél alkalmazható a légcsatorna-hálózat, megfelelő befúvó-elszívó anemosztátokkal. A készülék elhelyezésénél - a megfelelő légelosztás biztosítása mellett - ügyeljünk arra, hogy ne akadályozza semmi a levegő kifúvását-beszívását, illetve a megfelelő levegőkeringést. Ne helyezzük helyi hőforrás közelébe, de biztosítsuk a csepegővíz megfelelő elvezetési lehetőségét. A berendezések egyszerűen és gyorsan felszerelhetők. Karbantartásuk, tisztításuk nem igényel különleges felszerelést. Jelentős - mennyezeti készülékekhez képest akár 50%-os - költségmegtakarítást biztosítanak felhasználóiknak.

Összegezve: az eddig kevésbe alkalmazott oszlopklímák egyszerűségüknél és igényes kivitelüknél fogva kiváló lehetőséget biztosítanak nagyobb terek gazdaságos és magas színvonalú kondicionálására. Jellemző előnyük, hogy telepítésük rendkívül egyszerű, minimális építészeti és gépészeti munkát igényel.


Vissza a cikkekhez

Ossza meg ismerőseivel is!

Érdekességek

Egy kis szakma…

Klíma szerviz Csepelen!

1213 Budapest,
Zsilvölgyi utca 11.

Bejelentkezés: +36 20 335 9143
(8.00-18.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 06:00 - 17:00

 • Épület és autó klíma
 • Klíma készülékek forgalmazása
 • Klíma töltés
 • Klíma fertőtlenítés
 • Klíma szerviz, javítás, karbantartás
 • Hibameghatározás

Szerviz, telephely

Klíma bemutatóterem

1213 Budapest,
Szent István út 246.

Telefon: +36 70 310 8574
(10.00-17.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 10:00 - 16:00

 • Klíma berendezések
 • Klíma alkatrészek
 • Fertőtlenítőszerek
 • Tanácsadás
 • Ajánlat tétel

Bemutatóterem


Klíma börze

 • Használt klíma szettek
 • Használt beltéri egységek
 • Használt kültéri egységek
 • Klíma távirányítók

Használt klíma készülékek


Klímaszerelés „olcsón, okosba…”

Jártunkban, keltünkben valamint javításaink alkalmával többször is találkoztunk már a „mekkmesterek”, „olcsójánosok” próbálkozásaival a klímaszerelés területén.

Tovább…


Segíthetünk?

Amennyiben honlapunk felkeltette érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merül fel autó vagy épület klimatizálásával kapcsolatosan, úgy kérem, bátran keressen minket!

Levél írása!


Facebook, lájk?

<<
>>