Klíma szótár

Tudta-e, hogy mi az a...?

Kattintson arra a kifejezésre, amelyikről többet szeretne tudni!

Split klíma

Háztartási osztott rendszerű komfort léghűtő. Általában a hőmérsékletet és a páratartalmat lehet vele befolyásolni. Az angol split szó osztottat jelent, tehát egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Alkalmazásuk kis létesítményekben, kevés helyiség esetén célszerű.

Hőszivattyú

Átmeneti időben, a készülékben a hűtőköri folyamat egy váltószelep segítségével megfordul. A beltéri egység ennek megfelelően fűteni fog, míg a kültéri egység a környezetet hűti. Általában 2,7 - 3,2-szeres fűtési teljesítmény adható le a felvett elektromos teljesítményhez képest. A fűtő üzemmód általában 0 o C felett alkalmazható gazdaságosan. Ezen készülékek mellett, a magyarországi klímaviszonyok miatt szükséges hagyományos fűtést is alkalmazni.

Inverter

A hűtendő helyiség pillanatnyi teljesítményigényének megfelelően szabályzott a kültéri egységben a kompresszor fordulatszáma. Alacsonyabb teljesítményigény esetén alacsonyabb a kompresszor fordulatszáma, ennek megfelelően alacsonyabb az elektromos fogyasztása és a zajszintje. A legkorszerűbb szabályozási mód, mellyel akár 40%-os üzemeltetési költségmegtakarítás is elérhető.

Plazmaszűrő

Egy elektromos téren átáramoltatott levegőben a vegyi szennyeződéseket, mint a cigarettafüst, szagok stb. ártalmatlan komponenseire, oxigénre, nitrogénre, vízre, szén-dioxidra stb. bontja, amelyek szagtalanok és nem ártalmasak a szervezetre. Ez a szűrő nem tömődik el, nem kell regenerálni.

Aktív szenes szűrő

A mechanikai szűrőn egy külön tartóban aktív szenet helyeznek el, amely a vegyi anyagokat a levegőből megköti. Idővel elveszti hatékonyságát, cserélni kell.

Elektrosztatizált szűrő

A mechanikai szűrő különleges műanyagból készült, amely magához vonzza az apró porszemeket is, ezért hatékonyabban szűr a hagyományos szűrőnél.

Pollenszűrő

Olyan mechanikai szűrő, amely a kis méretű pollenszemeket is képes megfogni, ezáltal csökkenti a helyiség pollenkoncentrációját.

Programozás

A készülék egy előre beprogramozott időpontban elindítható, illetve leállítható. A programozásnak megfelelő, előre beállított hőmérsékletet készülék a kívánt időben tudja biztosítani, ha szükséges, a készülék hamarabb elindításával.

Éjszakai program

Az emberi szervezet, alvás közben kényelmetlennek érzi hosszabb időben az elalváskori hőmérsékletet. Ezért a készülék a programkiválasztást követően óránként emeli a szoba hőmérsékletét.

Multisplit

Egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakoztatható. A beltéri egységek kivitel szerint lehetnek egyformák, pl. oldalfaliak, vagy akár vegyesen is, oldalfali, parapet, burkolat nélküli, ahogy a helyi igényeknek a legjobban megfelel. Alkalmazása ott célszerű, ahol problémás több kültéri egység elhelyezése.

Legionella pneumophila

A legionellák 2-20 ľm hosszú, 0,5 - 0,7 ľm átmérőjű, pálcika alakú baktériumok. Vizes környezetben gyakorlatilag bárhol előfordulnak; a víz minőségére és összetételére viszonylag érzéketlenek. A legionellák elsősorban a vízzel fedett felületeken kialakuló biofilmben szaporodnak és képeznek telepeket. A baktériumok bőrre, sebbe vagy az emberi tápcsatornába jutva nem okoznak semmilyen fertőzést sem. A fertőzés egyetlen lehetséges útja, ha a baktériumok a tüdőbe jutnak. Fertőzés forrásává válhatnak például azok a split klímaberendezések, ahol a legionellák elszaporodhatnak és a nagy sebességgel áramló levegő, az aeroszol méretű vízcseppeket a környezetbe tudja juttatni.

Hűtőközeg

A klímaberendezésekben és más kompresszoros hűtőkben zárt rendszerben keringetett gáz. Hűtőközegnek a könnyen cseppfolyósítható gázok alkalmasak. Eleinte, ammóniát, később széndioxidot használtak erre a célra, a huszadik század harmincas éveitől pedig, a freon nevű szénhidrogén-származék terjedt el széles körben.

COP

A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk. A COP-érték mást is elárul: utal a klíma műszaki színvonalára is. Sajnos legfőképpen az olcsó nagyáruházi darabokon nem tüntetik föl, vagy különböző adatfeltüntetési trükkökkel igyekeznek növelni az energiaosztályt.

EER

Az EER érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jósági foknak is nevezzük. Ez a szabvány érték azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energia felvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak és egyben az energiaosztály meghatározója.

Enegiaosztály, energiacímke

Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál és szabvány szerint meghatározott formája van. Jól szemlélteti az adott légkondicionáló műszaki színvonalát, leegyszerűsítve, a magasabb jósági fokú klíma a jobb!

Ossza meg ismerőseivel is!

Klíma szerviz Csepelen!

1213 Budapest,
Zsilvölgyi utca 11.

Bejelentkezés: +36 20 335 9143
(8.00-18.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 06:00 - 17:00

 • Épület és autó klíma
 • Klíma készülékek forgalmazása
 • Klíma töltés
 • Klíma fertőtlenítés
 • Klíma szerviz, javítás, karbantartás
 • Hibameghatározás

Szerviz, telephely

Klíma bemutatóterem

1213 Budapest,
Szent István út 246.

Telefon: +36 70 310 8574
(10.00-17.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 10:00 - 16:00

 • Klíma berendezések
 • Klíma alkatrészek
 • Fertőtlenítőszerek
 • Tanácsadás
 • Ajánlat tétel

Bemutatóterem


Klíma börze

 • Használt klíma szettek
 • Használt beltéri egységek
 • Használt kültéri egységek
 • Klíma távirányítók

Használt klíma készülékek


Klímaszerelés „olcsón, okosba…”

Jártunkban, keltünkben valamint javításaink alkalmával többször is találkoztunk már a „mekkmesterek”, „olcsójánosok” próbálkozásaival a klímaszerelés területén.

Tovább…


Segíthetünk?

Amennyiben honlapunk felkeltette érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merül fel autó vagy épület klimatizálásával kapcsolatosan, úgy kérem, bátran keressen minket!

Levél írása!


Facebook, lájk?

<<
>>