Hűtéssel, fűtéssel kapcsolatos érdekességek

Érdekességek - hírek, cikkek

Az Országház fűtési és hűtési rendszere

Hazánk egyik legismertebb épülete az Országház, mégis csak kevesen tudják, hogyan működik a benne lévő fűtési és hűtési rendszer. Ezért szervezett üzemlátogatást az Energetikai Szakkollégium 2011 tavaszán, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek ezen jól kidolgozott, megtervezett rendszerekkel, azok elemeivel és működésük teljes folyamatával. Tovább »


A műjégpályák fejlődése

1905-ig, a Hűtéstechnikai Mérnökök Amerikai Társasága, az AShRaE első konferenciájának időpontjáig a műjégpálya-ipar már számos alapvető tervezési irányelvet határozott meg, melyek napjainkban is megtalálhatók a többcélú sport- és szórakoztató létesítmények műszaki megoldásaiban. Tovább »


A fazekas, mint hűtős

Alábbi cikkünkben két igazán használható, energiatakarékos és környezetkímélő módszert mutatunk be a régi időkből arra, hogyan hűtsünk egyszerűen. Tovább »


Klímarendszer a budai vár épületegyüttesében

A budai vár területén az első klimatizálási rendszert a ´70-es évek közepén, a Nemzeti Galéria rekonstrukciós munkálataival együtt alakították ki. Ekkor mintegy 20 darab klímaberendezést helyeztek el a fontosabb középületekben, a szükséges hidegvíz-szükségletet pedig önálló hűtőgépházból fedezték. Tovább »


A Boeing 737-es

Sokszor gondolkodtunk azon, amikor repülőgépeket láttunk, hogy vajon ezekben a technikai csodákban működik-e az épületgépészetben megszokott fűtési, hűtési, vízellátási rendszer. Kérdéseinkre a feleletet az Aeroplex Kft.-nél dolgozó és a Boeing 737 típusvezető mérnöke, Vona István adta meg. Tovább »


A Westend City Center

A tervezők az épület fűtését és hűtését négycsöves fan-coil berendezésekkel oldották meg, természetesen az épületet ellátták frisslevegő-hálózattal is. Ezen keresztül kezelt (hűtött-fűtött) levegő jut a közös sétálóterekbe, majd innen az üzlethelyiségekbe, ellátva azokat friss levegővel.
Tovább »


Egy kis szakma…


Hibajavítási alapfogások

A következő néhány sorban leginkább klímatechnikáról esik szó. Az alábbi kis tippek, praktikák talán segítséget nyújthatnak azok számára, akik a közelmúltban végezték el valamelyik gyorsított klímás tanfolyamot, ahol is sokszor elég kevés szó esik életszagú példákról, „kézzelfogható” tanácsokról. Tovább »


Az R134a hűtőközeg helyettesítése személygépkocsik klímaberendezéseiben

A személygépkocsik klímaberendezéseinél a hűtőközeg-probléma az ózonpajzsot károsító CFC-közegek, köztük az itt is kitűnően bevált R12 hűtőközeg betiltásával keletkezett. Helyettesítőjeként ezen a területen mintegy 20 éve jó eredménnyel és szinte kizárólagosan az R134a közeget használják. Tovább »


Hűtőközeg-lefejtés, a szervizmunkák segédeszközei

A hagyományos (kompresszoros) klíma- és hűtőberendezések életében - a legegyszerűbb split-klímától egészen a több száz kilowattos folyadékhűtőkig, ugyanúgy, mint a háztartási hűtőktől az ipari hűtőkig vagy fagyasztókig előfordulnak olyan meghibásodások, szerviz-beavatkozások, melyek a hűtőközeget tartalmazó hűtőkör megbontásához vezetnek. Tovább »


A klíma- és hűtőberendezések szereléséhez használatos segédanyagok

A részletekben van a lényeg: ha ez a mondás nem is minden esetben fedi a valóságot, és kissé túlzó, azért sok igazság van benne. Ez a cikk a szakmában használatos segédanyagokról szól. Tovább »


A multisplitek előretörése

A split - azaz osztott - klímaberendezések az utóbbi években a legelterjedtebb klímaberendezésekké váltak a lakossági és a kis hűtési igényű ipari és kereskedelmi területeken, kiszorítva az ablak- és a mobilklímákat. Elterjedésük okai a gyártók számának nagymértékű növekedése, a hatalmas (főleg ázsiai) import, a széles kínálat. Tovább »


Oszlopklímák

Sok vita folyt-folyik életszínvonalunkról. Mindenütt így van ez - mindenki szeretne jobban, vagy még jobban élni. A kedvezőbb életfeltételekhez ma már elválaszthatatlanul hozzátartozik környezetünk minősége is. Tovább »


A klímaberendezésekben alkalmazott szűrőtípusok

A klímaberendezésekbe épített szűrők - amennyiben garantáltan azokból az anyagokból és azokkal a technológiákkal készülnek, amelyeket ígér az ismertetőjük - alkalmasak arra, hogy egy néhány ember által használt szoba légszennyezettségét csökkentsék. Tovább »


Szerver- és vezérlőtermek hűtésének speciális kérdései

Az informatika és számítástechnika olyan szinten részévé vált mindennapi életünknek, hogy a szerver szó jelentésének megfejtése már szinte senkinek nem okoz problémát. Mindeközben viszont nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy ezeknek az elektronikai berendezéseknek a működése csak bizonyos, igen optimálisnak nevezhető körülmények között tökéletes. Tovább »


Legionella, az épületgépész-kór

Az utóbbi évek nyaralási szezonjában menetrendszerűen bukkantak fel a kereskedelmi médiában a legionella-fertőzésekről tudósító rövid hírek. Mára már szinte mindenki hallott valamit a legionellákról, de ezek az ismeretek általában még az épületgépészeti szakemberek körében sem terjednek tovább az újsághírekben közölteknél. Tovább »

Ossza meg ismerőseivel is!

Érdekességek

Egy kis szakma…

Klíma szerviz Csepelen!

1213 Budapest,
Zsilvölgyi utca 11.

Bejelentkezés: +36 20 335 9143
(8.00-18.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 06:00 - 17:00

 • Épület és autó klíma
 • Klíma készülékek forgalmazása
 • Klíma töltés
 • Klíma fertőtlenítés
 • Klíma szerviz, javítás, karbantartás
 • Hibameghatározás

Szerviz, telephely

Klíma bemutatóterem

1213 Budapest,
Szent István út 246.

Telefon: +36 70 310 8574
(10.00-17.00 óra között)

Nyitva tartás
H-P 10:00 - 16:00

 • Klíma berendezések
 • Klíma alkatrészek
 • Fertőtlenítőszerek
 • Tanácsadás
 • Ajánlat tétel

Bemutatóterem


Klíma börze

 • Használt klíma szettek
 • Használt beltéri egységek
 • Használt kültéri egységek
 • Klíma távirányítók

Használt klíma készülékek


Klímaszerelés „olcsón, okosba…”

Jártunkban, keltünkben valamint javításaink alkalmával többször is találkoztunk már a „mekkmesterek”, „olcsójánosok” próbálkozásaival a klímaszerelés területén.

Tovább…


Segíthetünk?

Amennyiben honlapunk felkeltette érdeklődését, vagy bármilyen kérdése merül fel autó vagy épület klimatizálásával kapcsolatosan, úgy kérem, bátran keressen minket!

Levél írása!


Facebook, lájk?

<<
>>